Followers

Monday, December 5, 2011

SELERA BANGLADESH ( MACAM MASAK LEMAK CILI PADI PUN ADA ) AYAM MASAK BANGLA ?


  Salam, hari n 3 kita lain sikit, masakan ayam ni mat2 bangla selalu masak, ni lah masakan kegemaran dia orang, rasanya memang sedap, ada pedas dan sedikit masam, tanya resepi kat mat bangla tuh, lintang pukang di sebutnya, apa pun saya cuba edit, kalau jadi lebih kurang tu kira ok lah tu.

   Resepi;
  Ayam di potong------- 1 kg
  Ubi kentang--------- 3 biji ( potong 4 )
  Bawang besar------- 4 biji}
  Bawang putih------- 5 ulas}Bahan untuk di mesin
  Halia------------ 1/2 inci}
  Cili padi-------- 10 biji}
  Kulit kayu manis----- 1 btg
  Cengkih--- 3 ulas, lawang 4 ulas
  Kunyit serbuk------ 3 sudu teh
  jintan putih--------- 3 sudu teh
  Garam secukup rasa
  Daun ketumbar------ 4 tangkai ( di potong halus )
  Buah tomato------ 4 biji ( potong 4 )
  Cara membuatnya,
  Tumis kulit kayu manis, cengkih dan lawang bersama bahan yang di mesin tadi sehingga wangi.
  Masukkan  ayam bersama ubi kentang
  Masukkan serbuk kunyit dan jintan putih dan kacau sehingga sebati, masukkan sedikit air sebagai kuah dan biarkan sehingga ayam dan ubi masak.
  Masukkan daun ketumbar dan buah tomato dan kacau rata
  
    Selamat mencuba
  .

No comments:

Post a Comment