Followers
INFO ABOUT FOOD
Monday, December 5, 2011
SELERA BANGLADESH ( MACAM MASAK LEMAK CILI PADI PUN ADA ) AYAM MASAK BANGLA ?
Salam, hari n 3 kita lain sikit, masakan ayam ni mat2 bangla selalu masak, ni lah masakan kegemaran dia orang, rasanya memang sedap, ada pedas dan sedikit masam, tanya resepi kat mat bangla tuh, lintang pukang di sebutnya, apa pun saya cuba edit, kalau jadi lebih kurang tu kira ok lah tu.
Resepi;
Ayam di potong------- 1 kg
Ubi kentang--------- 3 biji ( potong 4 )
Bawang besar------- 4 biji}
Bawang putih------- 5 ulas}Bahan untuk di mesin
Halia------------ 1/2 inci}
Cili padi-------- 10 biji}
Kulit kayu manis----- 1 btg
Cengkih--- 3 ulas, lawang 4 ulas
Kunyit serbuk------ 3 sudu teh
jintan putih--------- 3 sudu teh
Garam secukup rasa
Daun ketumbar------ 4 tangkai ( di potong halus )
Buah tomato------ 4 biji ( potong 4 )
Cara membuatnya,
Tumis kulit kayu manis, cengkih dan lawang bersama bahan yang di mesin tadi sehingga wangi.
Masukkan ayam bersama ubi kentang
Masukkan serbuk kunyit dan jintan putih dan kacau sehingga sebati, masukkan sedikit air sebagai kuah dan biarkan sehingga ayam dan ubi masak.
Masukkan daun ketumbar dan buah tomato dan kacau rata
Selamat mencuba
.
Labels:
bangladesh food
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment