Followers
INFO ABOUT FOOD
Saturday, July 30, 2011
BEGEDIL TAUHU DAN AYAM
Salam ukhuwah semua, dah banyak hari tak entri, bukan apa, kay tempat kerja sibuk sikit hujung-hujung bulan nih, macam-macam nak buat, tangan ada dua saja, kelam kabut jadinya.
Kali ini kita nak buat juadah sampingan, selalunya orang buat begedil guna ubi kentang sebagai bahan asasnya, tapi kali ini kita buat guna tauhu dan isi ayam cincang. Mari kita belek-belek resepi;
Resepi;
1. Tauhu putih--------------- 5 ketul ( ramas dan hancurkan )
2. Isi ayam------------------- 1 ketul dada ayam yang di cincang.
3. Daun bawang atau daun sup------- 1 tangkai ( potong halus )
4. Cili merah-------------------- 1 biji ( potong halus )
5. Lada hitam------------------ 1 sudu teh ( di hancurkan )
6. Telur ayam----------------- 2 biji telur ( asingkan telur merah dan putih, telur merah di masukkan ke dalam adunan tauhu, telur putih di gunakan sebagai bahan celupan untuk menngoreng begedil )
7. Garam secukup rasa.
Cara membuatnya;
1. Tauhu yang di hancurkan
2. Campurkan cili, daun bawang, telur
merah, isi ayam, lada hitam, bawang
goreng.
3. Gaul semua adunan tadi sehingga sebati.
4. Bentukkan adunan tauhu mengikut
citarasa masing-masing. Celupkan begedil
ke dalam telur putih dan goreng kan begedil
sehingga masak dan keperangan.
Selamat mencuba
.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
assalam bro... amboiii bro, dlm sibok x memang tgn kemain lg begedil tu posing... 1st time dgr begerdil ni bro ada isi tauhu.... masok list la cenggini... :D
ReplyDeletesalam. Bundo penah buar begedil macam ni tapi sejak uric asid naik dan tak boleh makan kekacang, secara tak langsung kena lupakan jugak makan tahu.
ReplyDeleteSedap.... sedap dimakan begitu saja. Takyah makan nasi.