Followers

Tuesday, July 5, 2011

STEAM BAKED PAIS IKAN DORY


     Happy days, macam ni lah rupanya kalau ambil gambar guna handphone, tapi tak mengapa, yang penting isi kandungannya, ini lah juadah pais ikan dory ( ikan frozen untuk buat fish N chip ) versi cepat siap. 
    Ikan dory di gunakan sebab ada semua isi dan tiada tulang.
Kalau tak silap pais ikan ni berasal dari Bangkulu, Indonesia.
Selalunya ikan pais ni di balut dengan daun pisang,diperap semalaman dan di kukus. Tapi itu tak jadi masalah, ikut selera dan peralatan yang kita ada. Versi steam bake rasanya lebih elok sebab isi ikan tak kering ( over cook ) dan bahagian luar ada kesan bakar atau panggang ( gratin istilah untuk bakar bahagian luar dalam masakan barat )
    Rasanya tetap sama, cuma air tangan saja yang memberi kelainan dalam setiap masakan.
    Resepi yang mudah untuk pais ikan.
   
    Ikan dory--------- 2 keping ( fillet )
    Kelapa parut----- 1/2 kelapa
    Serai--------------- 3 batang             }
    Chili merah-------  3 biji                     }
    Cili padi----------- 4 biji                     } untuk di mesin
    Belacan-----------  20 gm                   }
    Kunyit------------- 1 sudu teh          }
    Daun kunyit------  1 helai---------- mayang halus
    Air asam ----------  2 sudu makan
    Garam + gula------ secukup rasa

   Cara membuatnya,

   1. Ikan dory sama ada potong atau tidak, boleh saja
   2. Gaul bahan- bahan yang di mesin bersama kelapa parut, daun kunyit     dan perasa.
   3. Campur kan ikan bersama dengan bumbu yang gi gaul tadi.
   4. lapik daun pisang untuk proses memasak dibawah dan di atas ikan.
   5. Bakar dengan suhu 180* c selama 20 minit.
   6. Untuk 5minit terakhir proses memasak, alihkan daun pisang bahagian atas ikan, proses ini akan memberi kesan bakar pada bahagian atas ikan.
 Selamat mencuba.


    

1 comment:

  1. Assalamualaikum..anak saya suka ikan dowri sbb x de kulit n tulang..nnti saya nk cuba..

    ReplyDelete