Kerabu telur goreng, pelik sikit nama dia kan, mula- mula saya makan juadah ini pada tahun 1988, masa saya bertugas di Holiday Villa Hotel, Subang Jaya , Selangor. Saya di jeput untuk merasa makanan ini oleh Thai Chef Restoran waktu itu, Chef Boon Nit.Tengok saja dah pecah ayag lioq ( istilah orang Kedah untuk membuka selera. Nampaksimple habis, dengan bahan yang ada di sekeliling kita, bahan-bahan yang segar, yang penting sekali ialah aromanya, Fuhh.
Bahan - bahanya seperti dalam gambar diatas.
Telor ayam ---- 4 biji digoreng - potong nipis panjang
Cili padi ------- 4 bji patang halus
Buah tomato --- 2 biji buang biji- potong nipis
Bawang besar merah ---- 2 biji - potong nipis
Bunga kantan ---- sebelah sahaja - potong nipis
Daun limau ------ 2 helai - potong nipis
Limau nipis ------ 3 biji - perah jusnya
Daun ketumbar ----- 2 tangkai - ambil daun sahaja
Gaul kesemua bahan dengan bahan perasa
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment