Followers

Tuesday, July 19, 2011

BAWAL GORENG MASAK ASAM SEMPOI ( SAHUR CHOICE )


    Salam ukhuwah, tup-tup dah hari rabu, hari ko-karikulum untuk sekolah, bagi saya semua hari adalah hari yang baru, mana boleh sama, dua hari tak buat entri, dah jadi macam addict pulak, sibuk betul 2 hari lepas, berturut-turut ada food presentation, food testing dan food sample, macam-macam. Tapi kerja kena ikhlas, nanti masakan tak menjadi, Itu adalah kenyataannya,
     Kali ini kita buat yang mudah-mudah dan membuka selera, yang cepat dan rendah kolesterol, hari-hari masak lomak dan kari, mana boleh tahan. Masak asam ini kalau dimakan dengan nasi beras wangi, masak bagi lembik sikit, ada cencaluk dan ulam kacang botol, tak yah lah cerita. Hah cepat pergi masak.
     Jom kita cuba buat, mesti jadi punya.

     Resepi;

    1. Ikan bawal hitam------------- 1 ekor( saiz sederhana ) potong, goreng.
    2. Bawang kecil------------------ 4 biji -- potong nipis
    3. Bawang putih-----------------  2 biji-- potong nipis
    4. Halia--------------------------- 1/2 inci--potong nipis
    5. Air asam jawa----------------- 1 cawan
    6. Biji sawi------------------------ 1/2 sudu teh
    7. Bawang besar----------------- 1 biji-- belah 2, potong nipis
    8. Cili merah---------------------- 1 biji-- potong 4
    9. daun bawang------------------ 1 tangkai- potong pendek, 1 inci
    10. garam+ lada putih + gula---------- secukup rasa

    Cara membuatnya;
    
    1. Goreng ikan bawal.
    2. Tumis bawang kecil, halia, bawang putih dan biji sawi sehingga wangi.
    3. Masukkan air asam dan biarkan mendidih.
    4. Masukkan ikan bawal yang di goreng dan biarkan sekejap, masukkan bahan perasa.
    5. Masukkan bawang besar, cili merah dan daun bawang, dah pun masak.

No comments:

Post a Comment