Salam semuanya, N3 kali ini adalah hidangan yang mampu buat air liur melilih, apa lagi dengan mangga muda dan betik muda, ikan di goreng rangup, ada pula nasi goreng cina, makan pula semasa panas-panas, sementara ada masa terluang, maka hidangan inilah hasilnya, masa memasak yang cepat dan sedap di makan.
Resepi ;
Hirisan ikan merah------------ 4 keping
Kunyit serbuk----------------- 1 sudu teh
Garam------------------ secukup rasa
Mangga muda--------- 1 biji-- potong halus panjang
Betik muda------------- 1/4 biji- potong halus panjang
Tomato------------------ 2 biji-- buang biji, potong halus panjang
Bawang merah----------- 2 biji-- potong nipis
Thai cili sos ( mae pranoum )-------- 4 sudu makan.
Cara membuatnya;
Gaul ikan bersama garam dan kunyit, goreng sehingga rangup.
Mangga muda, betik muda, tomato dan bawang di potong seperti di dalam photo,
Gaul kesemua bahan-bahan tersebut dengan thai chili sos dan perap selama 20 minit.
Letakkan bahan bumbu tadi di atas ikan yang telah di goreng.
Selamat mencuba
perghhhhhhhhhhhhh!memang meleleh air liur tengok!
ReplyDeleteadoi! tak tahan....
ReplyDeleteFolo chef sini nak belajar masak.. :)
ReplyDeleteSedap betul.
ReplyDelete10 TIPS Merangsang Kehamilan