Followers

Tuesday, February 14, 2012

BUBUR KANJI TOK SOFY ( BACK TO THE OLD DAY )


  Salam sejahtera, N3 kali ini mengimbau zaman kecil semasa di kampung, lebih2 lagi di bulan Ramadhan. Selalunya emak saya mesti menyediakan hidangan ini, rasanya memang sedap hasil air tangan ibu. Boleh di kategorikan dalam salah satu aneka bubur lambuk.

  Resepi;
 Beras------------------ 1 cawan
 Air--------------------- 5 cawan
 Minyak sapi atau marjerin----1 sudu besar
 Serai------------------- 2 batang-- di ketuk
 Bawang merah--------- 4 biji--- potong nipis
 Bawang putih----------- 2 ulas--- potong nipis
 Halia-------------------- 1/2 inci-- ketuk
 Halba-------------------1/2 sudu teh
 Udang kering------------ 1 sudu makan
 Daging------------------50 gm--- potong dadu kecil
 Isi ayam----------------- 50 gm--potong dadu kecil
 Santan pekat------------ 1 cawan
 Lada hitam-------------- 1 sudu teh
 Garam----- secukup rasa
 Daun bawang+ cili merah----- untuk hiasan


 Cara membuatnya;

 1. Panaskan minyak, tumis bawang, serai dan halia sehingga wangi, masukkan udang kering, kacau sebentar, masukkan air.
 2. Bila air mendidih, masukkan beras dan kacau agar tidak melekat, gunakan api yang sederhana.
 3. Apabila beras mula memecah masukkan daging dan ayam.
 4. Masukkan santan, lada hitam dan bahan perasa kacau dan dah pun siap.


 
                      Selamat mencuba                                                            
                                                                              

1 comment:

  1. Salam,

    Sedap bubur kanji atau bubur nasi,kita selalu makan jika sakit gigi.

    ReplyDelete