Followers
INFO ABOUT FOOD
Monday, January 9, 2012
AYAM MASSAMAN, SELERA DARI SIAM
Salam sejahtera buat semua, N 3 kali ini kita cuba buat masakan thailand pula, susah nak dapat masakan ni kat kedai tom yam, cuba-cubalah kita buat dan apa rasanya.
Resepi;
Ayam------- 1 kg-- potong 16
Bahan untuk di mesin;
Bawang besar---- 100gm
Bawang putih-----30 gm
serai----------------50 gm
Halia----------------20 gm
Lengkuas-----------50 gm
Belacan-------------50 gm
--------------------------------
Cili boh---------------- 100 gm
Serbok cili------------- 30 gm
Rempah kurma--------100 gm
Thai cili sos-------------100 gm
Santan pekat----------- 1 liter
Kulit kayu manis------ 1 batang
Cengkih----------------- 3 biji
Lawang----------------- 3 biji
Buah pelaga------------ 4 biji
Ubi kentang------------- 3 biji--potong dadu
Kacang tanah----------- 50 gm--- rebus sehingga lembut dan crunchy
Cara membuatnya;
1. Tumis kayu manis, cenkih, lawang, buah pelaga bersama bahan yang di mesin tadi sehingga wangi.
2. Masukkan cili boh, cili serbok dan rempah kurma dalam bahan tumisan tadi dan kacau sehingga pecah mnyak.
3. Masukkan ayam dan kacau sehingga rata, maskkan santan dan ubi kentang , kacau dan didihkan sehingga ayam dan ubi lembut.
4. masukkan kacang tanah yang di rebus tadi dan bahan perasa dan biarkan sebentar.
5. Dah pun masak, makan bersama b nasi beras wangi.
Selamat mencuba.
Labels:
asian
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam kenal chef ora...lauk ni rasa macam kari ke?
ReplyDeletesalam, tak macam kari sangat, rasanya unik sikit,best seller airasia inflght menu
ReplyDelete