Poach egg di makan bersama beef bacon, bayam dan grill tomato
Salam sejahtera, N3 kali ini saya sediakan satu menu western untuk sarapan pagi tang menyihatkan. Menunya ialah Poach egg dan di sebut juga egg Benedict, kalau dalam bahasa malaysia susah juga nak terjemahkan, sebab kalau poach tu adalah macam blanch juga ataupun celur, ok, apa-apa je lah.kalau kat hotel dulu, kalau ada customer order benda ni lah paling ditakuti, sebab susah nak membuatnya, kadang-kadang guna sampai 1 tray telur baru jadi, hanya yang pakar saja yang boleh buat untuk elakkan pembaziran.
Resepi;
Telur ayam-------------- 4 biji ( sebaiknya telur di simpan dalam peti sejuk terlebih dahulu,agar telur tak terlalu cair )
Air---------------------- 1 liter
Cuka makan------------- 1/2 cawan
Roti bakar----------------- 2 keping( telur yang dah masak diletakkan atas roti bakar)
Sedap di makan bersama Hollandaise sos( lebih kurang macam mayonis)
Cara membuat;
1. Masak air sehingga mendidih dan masukkan cuka makan.
2. Apabila air telah didih,perlahankan api supaya air tidak menggelegak, kalau kuat menggelegak telur akan pecah.
3. Pecahkan telur dalam cawan terlebih dahulu, pastikan telur merah tidak pecah.
4.Tuang telur tadi perlahan-lahan kedalam air panas tadi, biarkan sekejap sehingga masak macam dalam gambar( marna putih ) jangan biar terlalu lama, sebaiknya separuh masak
5. Anggat telur dengan senduk penapis perlahan-lahan dan dah siap.
Telur sedang di masak dalam air campuran cuka makan
Poach egg yang telah siap di masak
Selamat mencuba
Egg Benedict sedap dengan English Muffins dan Hollandaise sauce. Memang sedap. Kalau nak cantik telur akak tenguk dalam afc dia orang swirl air dan air jangan melegak ..biar panas..ha...ha...ini cakap chef tak bertauliah yang baru berlajar buat poach eggs and hollandaise sos.
ReplyDeleteSalam kenal , ni pertama kali berkunjung.
ReplyDeleteMama link blog ni, nampak menarik, terus menulis.
Mama tak pernh buat benda tu, nak cubalah...
This comment has been removed by the author.
DeleteSalam, cuba buat dulu
Delete