Salam sejahtera, N3 kali ini adalah menu nasi kapsa yang berasal dari negara arab, sebenarnya nasi kapsa ini ada banyak versi juga, ini versi yang senang, senang nakdapat bahan-bahan masakan dari sini, cuma kita kekalkan rasanya sedikit sebanyak.
Resepi;
Beras basmati----------- 1 kg
Bawang besar----------- 2 biji-- di mayang nipis
bawang putih------------ 3 ulas
Halia--------------------- 1/2 inci-- potong nipis
Tomato puri-------------- 3 sudu makan
Buah tomato-------------- 2 biji---potong 4
Cili hijau------------------- 2 biji------ belah 2
Bay leaf-------------------- 2 helai
Kunyit---------------------- 1/2 sudu teh
Kulit kayu manis------------- 1 batang
Buah pelaga------------------- 5 biji
Lada hitam-------------------- 5 biji
Minyak sapi------------------- 2 sudu makan
Garam------ secukup rasa
Air rebusan ayam untuk memasak nasi secukupnya.
Cara membuat;
1, Panaskan minyak sapi, tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga wangi.
2. Masukkan tomato puri, buah tomato dan cili hijau dan bay laef, kacau sehingga tomato puri masak.
3. Masukkan air rebusan ayam dan kacau sehingga rata dan masukkan beras dan kacau sehinggga rata, tutup rice cooker dan biarkan sehingga masak.
Nasi kapsa yang siap di masak
salam nak tanya akak pakai beras berasmathi brand apa yer .. sangat menarik..
ReplyDelete