Followers

Tuesday, January 3, 2012

IKAN MERAH PERCIK TITI SEMELING ?


   Salam tahun baru 2012, tahun baru dan azam baru juga semangat baru, bermotivasi dan dedikasi, kali ini mari kita masak ikan merah percik pula, selalunya ayam percik, sesekali tukar selera.

   Resepi;
   Ikan merah----- 1 ekor, potong sederhana saiz
   bawang besar----- 3 biji]
   serai---------- 5 batang}
   buah keras----- 5 biji}              } bahan untuk dikisar halus
   bawang putih---- 4 ulas}
   cili boh------ 4 sudu besar}
   kunyit hidup---- 1/2 inci}
   bawang goreng---- 3 sudu besar}
   santan pekat------ 1/2 cawan
   garam+gula--- secukup rasa
    
   Cara membuatnya;
   Campurkan bahan yang di kisar bersama santan, gula dan garam, kemudian gaul bahan-bahan tadi dengan ikan yang telah di potong dan perap selama 30 minit, panaskan oven dan bakar ikan dengan suhu 180* c,30 minit

                                                                         Percik sos
    
    Resepi percik sos sama seperti di atas, cuma perlu di tambah santan 1 liter dan bahan perasa dan juga pekatkan sos.

                                          Ayam percik siap di bakar,

                                     Selamat mencuba.         

No comments:

Post a Comment