Followers

Thursday, April 14, 2011

KUIH QASIDAH RESEPI IBUNDA TRADISI KEDAH


     Kuih qasidah ini di buat di tempat kerja untuk jamu kawan-kawan yang tak pernah makan,kenal,tengok dan sebagainya. Bila makan kuih ni, teringat zaman bebudak di bulan puasa, juadah ni emak kawan selalu buat, sedap, secukup rasa, dengan bawang goreng campur minyak sapi, aromanya menyelerakan, pada hal bahan-bahannya cukup asas, kalau zaman jepun dulu pun boleh buat. Kira ilmu ni kawan warisi dari mak kawan, tapi yang master buat qasidah ni, kakak kawan yg no.2. Perfect.
   

     Sebenarnya kawan pun tak tahu dari mana datangnya nama Qasidah tu. Mungkin nama orang yang mula membuatnya, atau pun ia di hidangkan sewaktu majlis berqasidah. Nanti kawan tanya emak kawan. Kalau hidang untuk Business Class kapal terbang ok apa.

Resepi kuih Qasidah.

400 gm.......... tepung gandum
1 liter..............air
150 gm...........gula
4 ulas..............bawang merah
Minyak sapi......untuk goreng bawang
Sedikit garam

Cara membuat
1. Bancuh tepung bersama air dan gula, kacau sehingga sebati.
2. Panaskan bahan tadi dengan api yang sederhana dan kacau sentiasa ( takut hangit )
3. Kacau selalu sehingga 20 minit. macam buat puding jagung.
4. Bila adunan tadi dah berkilat dan tak melekat di tangan, dah masak la tu, boleh di angkat.
5. Tuang adunan dalam bekas yang nipis dan biar sehingga sejuk.
6. Goreng bawang dengan minyak sapi sehingga keperangan, tapis minyak dan taburkan di atas qasidah tadi

     Selamat mencuba

2 comments:

  1. wah... lama dah cari resepi nih.. adik ann suka sungguh mkn.. mekasih sbb share..

    ReplyDelete
  2. Salam.......

    Yang saya tahu dari maklumat tok saya, qasidah berasal dari makanan orang Arab dan ia menjadi makanan kegemaran dan diperkenalkan oleh orang-orang keturunan Arab di Kedah...

    ReplyDelete