Followers

Wednesday, April 11, 2012

TELOR AYAM PERCIK, CEPAT DI MASAK, SENANG DI MAKAN


    Salam sejahtera, N 3 kali ini kita masak salah satu sumber makanan kita yang terkenal, apa lagi kalau bukan TELOR AYAM, macam-macam boleh di buat dengan telor ayam nih. Semua bahan ini mesti ada dalam peti ais, so kalau malas nak keluar, inilah masakan yang boleh di buat, macam-macam sos yang boleh di buat berasaskan telor sebagai bahan utama.


    Resepi;
    Telor rebus--------------- 4 biji -- goreng dahulu
    Bawang besar merah----------- 2 biji }
    Bawang putih------------------ 3 ulas }
    Halia-------------------------- 3/4 inci }
    Serai-------------------------- 4 batang } [ }] bahan di mesin halus
    Buah keras-------------------- 5 biji }
    Cili kering--------------------- 4 biji }
    Kunyit hidup--------------------3/4 inci}
    Santan-------------------------- 1 cawan
    Asam keping-------------------- 1keping
    Minyak masak

   Cara membuat;
   Tumis bahan-bahan yang di mesin tadi sehingga naik minyak.
   Masukkan sedikit air dan santan pekat, didihkan sehinga pekat.
   Masukkan bahan perasa, ada masin, sedikit manis dan sedikit masam.
  
   Dah pun siap, selamat mencuba.

Telur ayam percik sos                 

3 comments:

  1. uiksss... resepi baru bi untuk dicuba...tak sangka dengan telur pun boleh buat percik :)

    ReplyDelete
  2. menarik resepi telur ayam percik ni..sedapnya:)

    ReplyDelete