Followers

Monday, April 23, 2012

IKAN MERAH GORENG RANGUP + KENTANG GORENG BEREMPAH + JERUK ARAB



 Salam sejahtera semuanya, lama juga tak update blog nih. Kali ini N3, saya menyediakan masakan yang simple dan senang untuk di sediakan. Sesuai untuk makan petang dan makan malam. Selalunya kalau kat kedai ikan ini di hidangkan bersama french fries, sayuran carrot dan kobis dan tartar sos. Kali nini saya gunakan potato wedges, jeruk sayuran arab yang rangup dan thousand island sos. rasanya pasti umphhh.

garing keemasan

  Ok, di sini saya tunjukkan langkah demi langkah cara nak memnyediakan ikan goreng rangup ( fried breaded snapper ).

        Isi ikan merah ( di buang tulang--- 200gm )
        Tepung gandum
        Telur
        Lemon + garam + lada putih
        Perap ikan dengan garam, lada putih dan perahan lemon
                                                                       
                                Ikan di gaul dengan tepung dan telur

                               Inilah rupa serbuk roti ( japanese breadcrumb )
                                Salut ikan diatas dengan serbuk roti di semua bahagian ikan

Goreng ikan sehingga warna keemasan
            Untuk membuat sos thousand island yang simple dan cepat, campurkan mayonaise + cili sos + tomato sos ( 1: 1: 1 ). Dah siap, selamat mencuba

2 comments:

  1. salam chep..saya ada post resepi peanut ayam bakar dlm entri saya..time kasih byk2 ek..sedap sungguh :D

    ReplyDelete
  2. slm kenal Chef Otaiii...wah sgt sedap tgk menu di atas tu...jom follow QH pula...

    ReplyDelete