Followers

Thursday, May 26, 2011

HIRISAN IKAN DORY DENGAN PLUM SOS DAN POK CHOY ( MINI SAWI)


    
     Sekali sekala bertukar selera dan menu harian apa salahnya, satu hidangan yang ringkas dan menyelerakan, tapi kena makan panas- panas baru terasa kesegarannya. Makanan cina yang satu ni, kita tak payah risau pasal lemak, berminyak atau pun pedas, Sedang elok saja. Ringkas cara penyediaannya.
    
     Dapatkan ikan dory frozen dari pasaraya yang bersepah-sepah sekarang, beli plum sos yang dalam botol, osyster sos, tepung jagung, lemon jus, sebiji lemon pun dah cukup , bawang putih cincang dan garam, gula.
    
     Gaul ikan dory dengan sedikit garam dan tepung jagung, goreng dengan minyak panas, dah siap ikan, kita buat sos plum pulak, tumis bawang putih sampai wangi, masukkan oyster sos dan plum sos serta sedikit air sebagai kuah, dah memdidih, masukkan garam dan gula sekucup rasa dan masukkan tepung jagung untuk pekatkan kuah. Dah siap pun.

No comments:

Post a Comment