My first creation for majalah Seri Dewi/ Keluarga when i was working as Malay Banquet Sous Chef at Concord Shah Alam. Old memory at the young age,fresh and bersemamngat. The dish theme for Hari Raya Aidil Fitri celebration is variety of rendang, like rendang udang galah and lamb cutlet rendang.
If somebody want to try something different about rendang dishes, all are wellcome.
Rendang Udang galah
1kg Udang galah
Bahan di mesin
20gm Cili kering
10gm Bawang merah
5gm Bawang putih
5gm Lengkuas
10gm Serai
5gm Kunyit hidup
10gm Minyak masak
5gm Lada putih
5gm Daun kunyit( potong halus)
1/2 Liter Santan
Cara memasak.
1. gaul udang dengan garam dan kunyit dan goreng udang separuh masak.
2. Tumis bahan yang di mesin dan di kacau selama 2 minit.
3. Masukkan udang dan kerisek ke dalam bahan yang di tumis tadi.
4. Masukkan santan, daun kunyit dan garam.
5. Masak sehingga menjadi pekat.
No comments:
Post a Comment