Followers

Friday, January 21, 2011

Resepi and Me



 My first creation for majalah Seri Dewi/ Keluarga when i was working as Malay Banquet Sous Chef at Concord Shah Alam. Old memory at the young age,fresh and bersemamngat. The dish theme for Hari Raya Aidil Fitri celebration is variety of rendang, like rendang udang galah and lamb cutlet rendang.
     If somebody want to try something different about rendang dishes, all are wellcome.

       Rendang Udang galah

    1kg      Udang galah
     Bahan di mesin
     20gm  Cili kering
     10gm  Bawang merah
      5gm   Bawang putih
     5gm    Lengkuas
     10gm  Serai
      5gm   Kunyit hidup
   
       10gm  Minyak masak
       5gm    Lada putih
       5gm    Daun kunyit( potong halus)
       1/2 Liter   Santan

      Cara memasak.
     1. gaul udang dengan garam dan kunyit dan goreng udang separuh masak.
     2. Tumis bahan yang di mesin dan di kacau selama 2 minit.
     3. Masukkan udang dan kerisek ke dalam bahan yang di tumis tadi.
     4. Masukkan santan, daun kunyit dan garam.
     5. Masak sehingga menjadi pekat.

    

No comments:

Post a Comment