Followers
INFO ABOUT FOOD
Friday, January 28, 2011
Resipe membuat krim sos ( Bechamel)
Krim sos adalah salah satu bahan yang di gunakan sebagai bahan untuk membuat sup krim,seperti mushroom sop dan ayam krim soup. Ia banyak di gunakan didalam masakan barat.
Bahan untuk membuatkrim sos ( bechamel )
Butter------ 100gm
Tepung gandum-------- 100gm
Garam--- secukup rasa
Susu cair----- 1 liter
Cara membuat
1. Cairkan butter dengan api yang perlahan
2. Campurkan tepung kedalam butter cair dan kacau sehingga sebati ( api perlahan )
3. Kacau sehingga ia membentuk adunan.
4. Masukkan susu cair ke dalam adunan tepung tadi dan kacau menggunakan pemukul telur.
5. Kacau sehingga tiada lagi ketulan tepung dan menjadi pekat.
Selamat mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment