Followers

Monday, January 9, 2012

AYAM MASSAMAN, SELERA DARI SIAM


   Salam sejahtera buat semua, N 3 kali ini kita cuba buat masakan thailand pula, susah nak dapat masakan ni kat kedai tom yam, cuba-cubalah kita buat dan apa rasanya.
   
     Resepi;

  Ayam------- 1 kg-- potong 16

  Bahan untuk di mesin;

  Bawang besar---- 100gm
  Bawang putih-----30 gm
  serai----------------50 gm
  Halia----------------20 gm
  Lengkuas-----------50 gm
  Belacan-------------50 gm
--------------------------------
 Cili boh---------------- 100 gm
 Serbok cili------------- 30 gm
 Rempah kurma--------100 gm
 Thai cili sos-------------100 gm
  Santan pekat----------- 1 liter
  Kulit kayu manis------ 1 batang
  Cengkih----------------- 3 biji
   Lawang----------------- 3 biji
   Buah pelaga------------ 4 biji
   Ubi kentang------------- 3 biji--potong dadu
   Kacang tanah----------- 50 gm--- rebus sehingga lembut dan crunchy



 Cara membuatnya;

 1. Tumis kayu manis, cenkih, lawang, buah pelaga bersama bahan yang di mesin tadi sehingga wangi.
 2. Masukkan cili boh, cili serbok dan rempah kurma dalam bahan tumisan tadi dan kacau sehingga pecah mnyak.
 3. Masukkan ayam dan kacau sehingga rata, maskkan santan dan ubi kentang , kacau dan didihkan sehingga ayam dan ubi lembut.
 4. masukkan kacang tanah yang di rebus tadi dan bahan perasa dan biarkan sebentar.
 5. Dah pun masak, makan bersama b nasi beras wangi.

     Selamat mencuba. 

2 comments:

  1. salam kenal chef ora...lauk ni rasa macam kari ke?

    ReplyDelete
  2. salam, tak macam kari sangat, rasanya unik sikit,best seller airasia inflght menu

    ReplyDelete