Followers

Saturday, January 14, 2012

NASI KAPSA TIMOR TENGAH BERAS BASMATI


   Salam sejahtera, N3 kali ini adalah menu nasi kapsa yang berasal dari negara arab, sebenarnya nasi kapsa ini ada banyak versi juga, ini versi yang senang, senang nakdapat bahan-bahan masakan dari sini, cuma kita kekalkan rasanya sedikit sebanyak.

    Resepi;

   Beras basmati----------- 1 kg
   Bawang besar----------- 2 biji-- di mayang nipis
   bawang putih------------ 3 ulas
   Halia--------------------- 1/2 inci-- potong nipis
   Tomato puri-------------- 3 sudu makan
   Buah tomato-------------- 2 biji---potong 4
   Cili hijau------------------- 2 biji------ belah 2
   Bay leaf-------------------- 2 helai
   Kunyit---------------------- 1/2 sudu teh
   Kulit kayu manis------------- 1 batang
   Buah pelaga------------------- 5 biji
   Lada hitam-------------------- 5 biji 
   Minyak sapi------------------- 2 sudu makan
   Garam------ secukup rasa
   Air rebusan ayam untuk memasak nasi secukupnya.

Cara membuat;
1, Panaskan minyak sapi, tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga wangi.
2. Masukkan tomato puri, buah tomato dan cili hijau dan bay laef, kacau sehingga tomato puri masak.
3. Masukkan air rebusan ayam dan kacau sehingga rata dan masukkan beras dan kacau sehinggga rata, tutup rice cooker dan biarkan sehingga masak.
                                                                                
                                        Nasi kapsa yang siap di masak

                                Selamay mencuba

1 comment:

  1. salam nak tanya akak pakai beras berasmathi brand apa yer .. sangat menarik..

    ReplyDelete