Followers

Sunday, August 14, 2011

IKAN DORY CAJUN PANGGANG DAN NASI BUTTER



     Salam ukhuwah dan salam ramadhan, puasa pun dah menghampiri pertengahan, sungguh cepat waktu berlalu dan dah seminggu tak buat entri baru, bukan apa, cuma kesihatan tak mengizinkan, masuk keluar hospital, buat servis sikit-sikit.
     Entri kali ini kita ubah selera sikit, kita buat cita rasa negara latin dan amerika tengah, serbuk cajun ni boleh di dapati di pasar raya besar, ada jenama mc cormick, warnanya keperangan, rasanya sedikit pedas dan kalau kena hidung kita akan bersin,mari kita jenguk resepi dan cuba sekali.
    Resepi;
   1. Isi ikan dory-------------------- 1 keping
   2. Serbuk cajun------------------- 1 sudu makan
   3. Bawang putih------------------ 4 ulas} di cincang halus
   4. Minyak masak----------------- 1 sudu makan
   5. Lemon jus----------------------- 2 sudu makan
   6. Garam----------------------- secukup rasa
   Cara membuatnya;
   1. campurkan serbuk cajun, bawang putih, lemon jus,minyak masak dan bahan perasa, gaul semuanya sehingga sebati.
   2.Gaulkan campuran rempah cajun tadi dengan ikan sehingga rata, perap selama 20 minit.
   3. Grill ikan dory atas kuali leper, panaskan kuali dulu, tapi jaga-jaga sebab rempah cajun cepat hangit.
   4. Selepas grill, bakar ikan didalam oven dengan suhu 180* selama 20 minit.
    Ikan cajun boleh di makan bersama nasi atau pun pasta, sosnya pula kalau di makan bersama pasta, lebih elok menggunakan sos tomato prego atau pun sos tomato untuk pizza, resepi sos tomato ada dalam n3 mini pizza saya, kalau makan bersama nasi, boleh guna air asam ke, percik ke atau pun sos kicap bawang cili.




     Di sini saya sertakan juga resepi nasi butter yang simple dan cepat di masak, macam nasi goreng juga, nasi goreng western. Yuk resepinya.
     Resepi;
    1.Nasi wangi------------------------------ 500 gm
   2. Bawang putih-------------------------- 2 ulas
   3. Sayur campur frozen----------------- 1/2 cawan
   4. Bay leaf atau daun selasih----------- 2 helai
   5. Sedikit garam dan lada putih.
   6.Butter----------------------------------- 1 sudu makan
     Cara membuatnya;
   1. cairkan butter, tumis bawang putih dan daun selasih sehingga wangi, masukkan campuran sayur dan kacau sehingga sebati.
  2. Masukkan nasi wangi dan kacau sehingga sebati dan masukkan bahan perasa dan dah siap.
       Selamat mencuba.
   

3 comments:

  1. salam otai chef,,,

    thanks for d recipe...ikan cajun...yg ni bole try..hehehehe...

    ReplyDelete
  2. salam chep..gelemer betul cajun ni..camne rasanye ek..:)

    ReplyDelete
  3. assalam chef...ikan dori ni yg mana satu pulak ye? i ni buta sikit bab ikan...tp mcm sedap je kalau letak cajun tu. balik semenanjung nanti nk cari lah cajun tu...

    ReplyDelete