Followers

Thursday, August 4, 2011

MEMORI TOK SOFI; KUIH BELOTOK KG. PONDOK

                                
   Salam ukhuwah dan salam hari jumaat yang penuh keberkatan. Cepat sungguh masa berlalu. Kali ini entri saya nak mengimbau kenangan bula puasa di kampung 1970 an di Kedah. Kuih kegemaran kita orang ialah kiuh belotok ( pak tungku pun orang sebut juga ). Saya pun tak tahu belotok tu apa, tahu makan saja.Emak saya selalu buat kuih ni. Lapisan adalah keledek dan intinya adalah daging. Memang sedap dan wangi baunya.
    Semalam saya cuba-cuba buat semula kiuh tu, ingat-ingat lupa resepi dia. Buat teman-teman yang mencuba, kalau ada yang kurang tambah, kalau lebih kurangkan, resepi ni masih dalam tempoh percubaan, apa-apa pun mari kita cuba buat.
 Resepi;Untuk bahagian badan.
 1. Ubi keledek-------------- 500gm
 2. Tepung gandum-------- 1 cawan( control tepung, kalau banyak ,keras )
 3. Garam------------ secukup rasa.
  
  Resepi;untuk inti
 1. Daging hancur( mince meat )-------------- 1 cawan
 2.Rempah kurma----------------------------- 1 sudu makan
 3. Rempah kari-------------------------------- 1 sudu teh
 4. Jintan putih biji---------------------------- 1/2 sudu teh
 5. Bawang besar------------------------------- 1 biji}potong halus dadu
 6. Daun sup------------------------------------- 1 tangkai} potong halus
 7. Lada hitam mesin--------------------------- 1/2 sudu teh
 8. Carrot----------------------------------------- 1/2 biji}potong dadu halus
 9. Garam----------------------- secukup rasa
 1o. Bawang putih---------------------------- 2ulas} mesin

 Cara membuatnya;untuk badan;
  1. Buang kulit ubi keledek, bersihkan, potong kecil dan rebus sehingga lembut,masukkan garam.
  2. Tapis ubi yang lembut hingga kering air.
  3. Lenyek ubi sehingga hancur dan halus.
  4. Masukkan tepung kedalam ubi dan uli sehingga sebati.

 Cara membuat; untuk inti;
  1. Tumis bawang putih, jintan dan bawang besar sehingga wangi.
  2. Masukkan daging dankacau sehingga masak, masukkan rempah kurma dan kari, kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan carrot, daun sup, lada hitam dan garam, kacau sebentar dan sudah masak.
        
                                                                             1

                                 Adunan yang telah di uli( keledek dan repung )
  
                                                                                 2
                                  Leperkan adunan mengikut saiz di sukai dan
                                  inti di tengah dan cantumkan bahagian luar
                                   untuk menutup inti.

                                                                             3
 
                                 Goreng dan golekkan semasa menggoreng dengan api
                                     sederhana dan dah siap. Selamat mencuba dan
                                                           selamat berbuka.






                       



1 comment: