Salam ramadhan semua, tup-tup dah masuk minggu kedua ramadhan, sekejap saja rasanya. Untuk n3 kali ini, kita masak daging pulak, tukar selera dan masakan kepada yang berat sikit. Sebenarnya resepi daging rendang ni dah lama tersimpan dalam majalah, Shootong di buat di Concord Hotel Shah Alam 1997, masa tu saya kerja kat situ sebelum hijrah ke KLIA.
Rendang daging ini merupakan menu wajib untuk buffet buka puasa di Concord Hotel. Masa tu masih muda, semangat betul, tak tidur malam, nak masuk majalah, kata kan. Ok lah mai kita usha resepi tuh.
Resepi;
1. Daging batang pinang------------------- 1 kg} daging dipotong nipis
Bahan untuk di mesin;
2. Cili kering-------------------------------- 10gm
3.Cili padi---------------------------------- 8 biji
4. Halia-------------------------------------1/2 inci
5. Lengkuas-------------------------------- 1/2 inci
6. Kunyit hidup---------------------------- 1/3 inci
7. Serai-------------------------------------- 10 batang
8. Bawang besar-------------------------- 4 biji
9. Bawang putih-------------------------- 4 ulas
------------------------------------------------------------
10. Santan---------------------------------- 1 liter
11.Asamkeping----------------------------- 2 keping
12.Kerisek----------------------------------- 2 pkt kecil
13. Daun kunyit--------------------------- 2 helai} dipotong halus
Cara membuatnya;
1. Perap daging bersama bahan yang di mesin selama 20 minit.
2. Masak santan sehingga panas, jangan sampai mendidih.
3. Masukkan daging yang di perap tadi ke dalam santan yang di masak tadi. masak sehingga pekat.Jangan lupa masukkan asam keping.
4. Masukkan kerisek dan daun kunyit serta bahan perasa.
5. Potong nipis 4 ulas bawang kecil dan tumis bawang sehingga kekuningan, masukkan kedalam rendang daging yang hanpir masak tadi dan kacau sehingga sebati. Gunakan api yang perlahan untuk masakan ini.
Selamat mencuba.
sedapnya tgk rendang daging batang pinang tu.... suka sgt makan rendang daging...sedap!!!
ReplyDelete