Followers

Monday, August 15, 2011

AYAM GOLEK TOK SOFY ( MEMANG TERGOLEK BILA MAKAN )


     Salam, salam, salam semuanya, ramadhan semakin menginjakkan diri, sudah menghampiri separuh atau melebihi separuh bulan, syukur, syukur. Alhamdulillah. Jumaat lepas saya pulang ke kampung di Kedah, jadi dapatlah berbuka dengan keluarga di kampung. Tentulah ada juadah istimewa yang di hadangkan oleh mak saya untuk anak-anak yang jauh.
     Juadah istimewa ayam golek tok sofy yang turun temurun memang enak dan saya pun dapatlah sikit turunan tu.Kalau makan ramai-ramai lagilah sedap.mari kita kongsi resepi dan cuba buat, kut-kut jadi.

     
Ayam golek sedang di masak

     Resepi;
     Ayam------------------------ 1 ekor
     Bawang besar-------------- 3 biji} mesin
     Halia------------------------ 1 inci}mesin
     Bawang putih-------------- 4 ulas}mesin
     Kulit kayu manis---------- 1 batang
     Bunga cengkih------------- 3 biji
     Bunga lawang-------------- 3 biji
     Rempah kari daging------- 2 peket kecil
     Kerisek-----------------------2 peket kecil
     Santan----------------------- 3 cawan
     Minyak sapi----------------- 3 sudu makan
     Garam--secukup rasa

     Cara membuatnya;
     1. Basuh ayam hingga bersih.
     2. Tumis bahan yang di mesin bersama dengan kayu manis, cengkih dan bunga lawang, kacau sehingga wangi.
     3. Masukkan rempah kari dan masak sehingga naik minyak, pastikan rempah betul-betul masak,biar lama sikit.
     4. Masukkan kerisek dan kacau sehingga sebati dengan rempah kari.
     5. Masukkan santan, tunggu sehingga mendidih, masukkan ayam, pastikan api perlahan. pusingkan ayam atau golekkan ayam agar semua bahagian ayam masak rata.Kalau nak bakar pun boleh juga.
     Selamat mencuba
 

 
 Ayam golek sudah siap di masak
    

3 comments:

  1. Assalamualaikum..nak panggil sapa ye..tatau nama..salam perkenalan..terima kasih sudi follow blog mieza..mieza follow juga..mieza juga dah letak blog ni dalam blogslist WAWMC..jemput selalu visit..suka resepi kat sini..ayam golek ni nampak sedap sungguh..boleh tergolek mieza hahaha

    ReplyDelete
  2. amboi chef! sakan no makan...kalau periuk tu boleh muat 3 ekor ayam, tak tahula mcm mana besar periuk tu...sy tak pnah pulak makan ayam golek yg dimasak dgn cara mcm ni. memang betol2 tergolek ni..hihih

    ReplyDelete
  3. Assalam Chef...

    Tadi masa tgk update kat bloglist... Tgk tajuk... Wahhh chef buat ayam golek... Dah terbayang dah... Ayam yg bogel ngan rempah duk berpusing2 atas grill.... Rupa salah bayangan saya... hehehhe.. Tapi ayam golek kat periuk tu tetap drooling......

    ReplyDelete